IOF - International Osteoporosis Foundation

Left Navigation
Member Societies List of Member Societies Member News Committee of National Societies How to Join  
Top Navigation Homepage Search Sitemap Contact IOF Members Only

Slovene Osteoporosis Patient Society

Contact Details

Office address Slovene Osteoporosis Patient Society
Potrceva 15
1000 Ljubljana
Slovenia
Phone 386-1-540 19 15
Fax 386-1-540 19 15
E-mail dusa.zore@siol.net
Website http://www.drustva-za-osteoporozo.info/

Last updated on 05/23/2005

See full society profile

Society News

"The Right Food for Healthy Bones" encourages osteoporosis prevention in Slovenia

As part of their six year campaign “Osteoporosis-What we can do by ourselves,” the Slovene Osteoporosis Patient Society (ZDBO) initiated an exciting and important project called “The Right Food for Healthy Bones” in 2005. This project focuses on how individuals can prevent osteoporosis through good nutrition, especially with such valuable nutrients as calcium and vitamin D. Part of this project is to target the younger population to encourage them to take preventive steps with nutrition from a young age. In order to spread this message, the ZDBO used posters, brochures and journals, and also created a videocassette and recipe booklet. This project spans several months and will involve lectures and teaching workshops to educate people about the role of nutrition in the fight against osteoporosis.

21.11.2005


Page Top

Hugely successful World Osteoporosis Day event at Llubljana Castle

"WOD 2005 in Slovenia was a great professional, media and public success," said Dusa Zore of the Slovene Osteoporosis Patient Society.The Society, which won the IOF Linda Edwards Memorial Award prior to WOD, was pleased to welcome Professor Juliet Compston, IOF Board Member, to speak on the occasion.

An evening event was held on October 18, 2005 at Ljubljana Castle for VIP's, decisionmakers, media and celebrities.It was attended by the Secretary for State for Health, the Mayor of Llubljana and an MEP who is a member of the EU Osteoporosis Interest Group.A fashion show (models were members of the patient society and the clothes were loaned by a local store) was another highlight of WOD. A second event, held on October 22nd for society members, attracted an audience of some 600 participants.

The WOD events attracted significant media coverage on TV and radio as well as numerous regional interviews.

25.10.2005


Page Top

World Osteoporosis Day in Slovenia

The 20th October, World Osteoporosis Day, is celebrated at the same time as in many other cities of the world.

The current year is very important for our society since Slovenia as the new member of the European Union has also joined a project called OSTEOPOROSIS IN THE EUROPEAN COMMUNITY. Slovene members of the European Parliament have joined the European Parliament Osteoporosis Interest Group which is a parliamentary but nevertheless informal all-round activity group. This group introduced the initiative on osteoporosis in the parliament at the end of last year called “Call to action”.

In Slovenia this year’s WOD was marked with two events. One in Ljubljana, the capital of Slovenia, and the other in Portorož, the well-known Slovene seaside resort. The first, on the 20th October is intended for representatives of government, health insurance, health professionals and media.

The second, on 23rd October is intended for members of the Slovene Osteoporosis Patients Society. We are sorry that we had to limit the number of participants to 500 as there are no larger facilities available at the time of the event.

At the event in Ljubljana, Duša Hlade Zore, M.D., president of Slovene Osteoporosis Patients Society , together with the Slovene Member of the European Parliament, introduced the initiative in greater detail. Key opinion leader prof. Andreja Kocijanèiè and doc. Radko Komadina discussed the treatment of patients with osteoporosis in Slovenia in comparison to other EU member states. They also presented the data on the preliminary results of a study on osteoporosis prevalence within the Slovene population. This study is organized through the Chair of Family Medicine and the Chair of Surgery of the Medical Faculty in Ljubljana and the Bone & Joint Decade project. 40 general practitioners are participating in the study, which will include 800 patients.

In Portorož the programme will be enlarged with the 2004 topic “Osteoporosis in Men” and a presentation of the incidence of Osteoporosis in the Slovene Karst and Coastal Region. The guests will enjoy a musical performance of selected Slovene artists.

In addition, a large media campaign with the slogan you can do a lot by yourselves, which was started last year in October on the occasion of World Osteoporosis Day, will be again repeated this year. The campaign is being organized on a national and local level (advertising and interviews on TV and Radio stations, articles in national and local newspapers and magazines).

11.10.2004


Page Top

Ni slavila osteoporoza, slavile smo me!

Letošnji svetovni dan osteoporoze smo v Sloveniji zelo odmevno obeležili. Ni bilo medija, ki bi naš praznik spregledal, od nacionalne tiskovne agencije, do dnevnih casopisov in revij. Praznik, 20. oktober smo najprej napovedale s tiskovno konferenco, ki je bila v petek, 18. oktobra. Dr.Duša Zore-Hlade, predsednica Društva za osteoporozo Ljubljana, je novinarjem povedala, kaj društva pravzaprav pocno. Predstavila je ljubljansko društvo, ki je letos organiziralo praznovanje svetovnega dne. Obenem je novinarje znova obvestila, da je društvo spomladi na kongresu svetovne organizacije za osteoporozo v Lizboni dobilo nagrado za projekt, ki ga namerava uresniciti v prihodnjih treh letih.


Udari vedno potihem

Osteoporoza je tiha bolezen, ki se ne napove in ki opozori nase šele s prvim zlomom. Zato je izrednega pomena, da jo odkrijemo in zaustavimo pravocasno, še preden se zlomi prva kost. Najbolj pogosti so zlomi zapestja, najbolj obremenjujoci pa zlomi kolka. Tretjina bolnikov oziroma bolnic ne preživi leta po zlomu kolka. Tretjina nikoli vec ne hodi kakor prej. In samo tretjina je takih, ki se sorazmerno dobro pozdravi. To je žalostna statistika, ki ji želimo enkrat za vselej narediti konec.

Ženske, pri katerih lahko po izpostavljenosti tveganju ocenimo, da utegnejo zboleti za osteoporozo, naj bi šle pravocasno na preiskavo, na merjenje mineralne gostote kosti. Ker je po oceni, upoštevaje svetovne in posebej evropske podatke, ena desetina prebivalstva ogroženega, bi pravocasno ugotovljena bolezen tudi za narodno zdravstveno blagajno pomenila veliko olajšanje. To pomeni, da bi zdravstvena zavarovalnica, ce bi z nami vred vložila denar v pravocasne preiskave, ta denar v bistvu pošteno oplemenitila. Zdravljenje zlomov je namrec bistveno dražje od zdravljenja osteoporoze pred njim.

Trpljenje nikomur ni usojeno

Ta naloga pa od nas terja, da jasno opredelimo, kdo je izpostavljen tveganju. Ženske v obdobju po menopavzi, ki imajo osteoporozo v družini (mati, teta, sestra), ženske, ki so bolj šibke telesne gradnje, zelo vitke, tudi kadilke, pa še tiste, ki morda jemljejo zdravila proti revmatizmu, boleznim jeter ali astmi, so bolj izpostavljene tveganju in bi morale iti na preiskavo. S pravocasno odkrito osteoporozo ne bodo imele težav "starih bab", kot so še ne tako dolgo tega nekateri zanicljivo opredeljevali osteoporozo, bolezen, ki je mnogim ženskam povzrocila hude težave, neverjetne bolecine. Najbolj okrutno od vsega je, da bi še kar naprej mislili, da jim je trpeti pravzaprav usojeno...

V Sloveniji imamo, upoštevaje že prej omenjena merila, okrog 200.000 bolnikov in bolnic z osteoporozo. Ker se tudi pri nas prebivalstvo stara, bo teh bolnikov v prihodnosti vedno vec. Zato je treba bolezen kar najbolj ucinkovito ukrotiti. Proces, za katerega skoraj nismo verjeli, da se bo tako razširil, se je že zacel. Najbolj ucinkoviti smo, ce ljudi dobro in pogosto informiramo. Zato je bila obeležitev svetovnega dneva osteoporoze pri nas, zdaj to že lahko recemo, velik uspeh. V dvorani Mercurius so se na popoldne pred praznikom zbrale naše clanice in clani in prostor napolnili do zadnjega koticka. Dr.Duša Zore-Hlade je prireditev vodila, predsednica Zveze društev Vera Gruenfeld pa je clanom porocala, kaj se je v zvezi v zadnjem letu dogajalo. Poslušalstvo je izvedelo, da društva prirejajo skupinske telovadbe, da hodijo plavat, da se družijo na izletih in izmenjujejo dragocene izkušnje, pa tudi drug drugemu pomagajo.

Je res kaj novega?
Prof.dr. Andreja Kocijancic, ki jo mirno lahko imenujemo botro slovenskih društev za osteoporozo- pobudo, da se ustanovi prvo, je dala prav ona- je izzvala radovednost udeležencev v dvorani, ko je napovedala predavanje z naslovom: Kaj veste in cesa še ne veste o osteoporozi.
"Že 18 let vam pripovedujem iste stvari. Le kako naj vas zdaj presenetim z necim novim? Je medicina prišla do kakšnih novih zakljuckov? Za vas sem poskusila izbrskati poudarke, za katere menim, da so bili morda do zdaj malo zanemarjeni," je rekla prof.Kocijanciceva.
Razložila je, da lahko diagnozo osteoporoza postavi tudi kirurg, ki operira bolnico po zlomu. Med operacijo namrec vidi, kakšna je kost . Res pa je, da je bolj dobrodošlo, ce je bolezen ugotovljena, še preden se kost zlomi.

Nevarnost spolnih hormonov

Osteoporozo znajo zdravniki danes sorazmerno dobro zdraviti. Na voljo je vec skupin zdravil. Ženski spolni hormoni so prva taka skupina. Ce jih ženska dobi takoj po menopavzi, se razvoj bolezni zelo ucinkovito prepreci oziroma zaustavi. Kolicina kostne mase se ne zmanjšuje. Vendar pa je pomemben cas jemanja hormonov: jemati jih je treba vec let, lahko deset ali še vec. To pa ima tudi hude neželene ucinke. Znano je, da spolni hormoni vplivajo na nastanek raka na dojkah. Bolnicam, ki so v nevarnosti za trombozo, jih prav tako ne smejo predpisati. Povsem novo pa je odkritje, da jemanje hormonov pospeši možgansko kap ali srcni infarkt. Zato je postalo dolgotrajno predpisovanje ženskih spolnih hormonov mocno vprašljivo.

Bisfosfonati so v Sloveniji že dokaj uveljavljena zdravila za bolnike z osteoporozo. Zdravilo, kot je povedala prof.Kocijanciceva, je zelo ucinkovito in ga lahko bolnik oziroma bolnica brez škode uživa veliko let. Raloksifen, zdravilo, ki dobrodejno vpliva tudi na dojke (ženske zašciti pred rakom dojk), na maternico (s podobnim ucinkom) in hkrati znižuje raven škodljivega holesterola v krvi, vpliva na zmanjševanje številov zlomov hrbtenicnih vretenc. Izboljša kakovost življenja, na povecevanje kostne gostote pa ne vpliva. Kalcitonin prav tako zmanjšuje število zlomov hrbtenicnih vretenc, vendar pa ne vpliva na zamnjševanje števila drugih zlomov.

Na slavje v Mercuriusu je prišel tudi dr.Radko Komadina, ki je za našo državo septembra letos podpisal deklaracijo o desetletju gibal. To je gibanje, ki se ukvarja z opozarjanjem, osvešcanjem, informiranjem o boleznih gibal, od revmatizma do osteoporoze in najrazlicnejših poškodb. Tako je naša država postala sestavni del gibanja, ki pomaga ljudem, da lažje živijo, tudi ko zbolijo ali pa se dokaj usodno poškodujejo. Gibanje daje ljudem upanje, da je lahko prihodnost dosti bolj rožnata, kot smo jo vcasih sami pripravljeni videti.
MILKA KRAPEŽ

24.11.2002


Page Top

Vlagajmo v svoje kosti

Svetovni dan osteoporoze je v nedeljo, 20. oktobra praznovala zelo velika druzina: bolniki in zdravniki v 180 drzavah po vsem svetu, je v pozdravnem govoru ob slovenski obelezitvi dneva povedala dr.Dusa Hlade-Zore, predsednica ljubljanskega drustva, ki je letos prevzelo organizacijo praznovanja. Idejni pokrovitelj pa je bilo ministrstvo za zdravje.


Duša Hlade-Zore

Dvorano Mercuriusa v BTCju v Ljubljani so clanice in tudi clani drustev iz vse drzave napolnili dobesedno do zadnjega koticka.
Stefka Kucan, prva pokroviteljica, je udelezencem poslala pozdravno pismo, jih pohvalila zaradi vztrajnega delovanja in jim zazelela veliko uspehov tudi v nadaljevanju. Vika Potocnik, ljubljanska zupanja, ki se zaradi drugih obveznosti praznovanja ni mogla udeleziti, je prav tako poslala pismo s pozdravi in dobrimi zeljami. Med udelezenci pa so bili poleg clanic drustev in zdravnikov tudi predstavniki ministrstva za zdravje in mestnih oblasti.


Vera Gruenfeld

Vera Gruenfeld, predsednica Zveze drustev za osteoporozo Slovenije, ki ga vodi od samega zacetka, je povedala, da so drustva nastala prakticno iz nic. "Od leta 1997, ko smo se prvic zbrale, do danes, je v Zvezo vkljucenih devet drustev iz Ljubljane, Kranja, Celja, Radenc, Izole, Nove Gorice, Trbovelj , Jesenic in Raven na Koroskem. Drustva imajo pri ozavescanju bolnikov, predvsem pa tistih, ki se niso zboleli, a so zelo ogrozeni, pomembno vlogo. Organizirajo predavanja, telovadbo, prijateljska druzenja, kjer se izmenjujejo izkusnje, izlete, ki cloveka bogatijo, plavanje, ki lajsa tezave. Ves cas smo povezane z mednarodno zvezo, s katero redno sodelujemo. Clanstvo v tej zvezi organizacijam po drzavah ne pusti spati, povezave so takorekoc dnevne in Slovenija je vanje mocno vpletena."
Prof.dr. Andreja Kocijancic, specialistka endokrinologinja, s katero so se skoraj vsi navzoci najmanj enkrat ze srecali, je povedala, da je pravzaprav v zagati, saj njeno predavanje nosi naslov "Kaj veste in cesa se ne veste o osteoporozi".
"O tej bolezni govorim ze 18 let in zelo tezko bi nasla nekaj, cesar se niste slisali. Zato sem se odlocila, da povzamem nekatere poudarke, za katere menim, da so nekoliko zanemarjeni. Najprej, kaj je to osteoporoza? To ne pomeni, da je kost slabsa, pac pa, da je je manj, ker se z leti ob dolocenih vplivih rusi njena notranja struktura, kost postane vse bolj krhka in se zato lazje zlomi. Lahko ze ob neznatnem padcu. Najbolj tipicni so zlomi zapestja, hrbtenicnih vretenc in kolkov. Najbolj se bojimo zlomov kolkov, ker so posledice najhujse. Toda ob danasnjem dnevu, ki je posvecen praznovanju, ker smo vendarle ze veliko naredili, ne bomo govorili o tragicnih posledicah.
Je edina moznost, da pridemo do zdravljenja osteoporoze, ta, da nam merjenje mineralne gostote kosti pokaze, da jih je bolezen ze nacela? Ne, diagnozo lahko postavi tudi kirurg, ko zacne zdraviti prvi zlom. Pri operaciji brez merjenja kostne gostote ugotovi, ali so kosti osteoporoticne."


prof.dr. Andreja Kocijancic

Prof.Kocijanciceva je poudarila se, da je seveda bolje, ce bolezen odkrijemo in jo zacnemo zdraviti, preden se zlomi prva kost. Ponovila je, da naj bi se za merjenje odlocila zenska, ki je izpostavljena vecjemu tveganju: torej osteoporozi v druzini, ce je nezne konstitucije (na primer teza pod 60 kilogramov), ce kadi. S temi dejavniki tveganja naj bi odsle na preiskavo zenske v pomenopavzalnem obdobju. Kosti lahko oslabi tudi redno jemanje nekaterih zdravil: proti revmatizmu, jetrnim boleznim in astmi. Po besedah dr.Kocijanciceve so danes na voljo zelo dobra in ucinkovita zdravila, s katerimi lahko osteoporozo zaustavimo in jo tudi kar dobro pozdravimo. To so zenski spolni hormoni, ki pa imajo tudi precej nezazelenih ucinkov, od povezanosti z nastankom raka na dojkah do zapletov pri tromboticnih bolnicah. Alendronat (v Sloveniji zelo razsirjeno in med bolnicami priljubljeno zdravilo, posebej, odkar ga lahko jemljejo le enkrat tedensko), ki deluje na kostno maso in jo znova poveca, raloksifen, ki zmanjsuje stevilo zlomov vretenc, hkrati deluje na dojke (zmanjsuje obolevnost za rakom dojk), ugodno pa deluje tudi na maternico, znizuje vsebnost skodljivega holesterola v krvi, vendar pa ne poveca mineralne gostote kosti. Kalcitonin je zdravilo, ki sicer zmanjsa stevilo zlomov vratnih vretenc, vendar pa ne zmanjsa zlomov drugih kosti, vkljucno s kolkom. Klinicni preizkusi ucinkovitosti kalcitonina niso bili prepricljivi.


Duša Hlade-Zore, Andreja Kocijancic, Radko Komadina, Vera Gruendfeld

Doc.dr. Radko Komadina pa je predstavil projekt Desetletje gibal, v katerega je med 63 drzavami po vsem svetu vkljucena tudi Slovenija. Deklaracijo o pristopu nase drzave h gibanju je podpisal prav on sredi letosnjega septembra na srecanju v Braziliji. Desetletje gibal povezuje drzave- podpisnice v prizadevanju za preprecevanje in cimbolj ucinkovito zdravljenje pet skupin bolezni, med katerimi je tudi osteoporoza (poskodbe, bolezni in okvare sklepov, osteoporoza, bolezni, okvare, poskodbe hrbtenice, misicno skletene bolezni s poudarkom na okvarah in poskodbah pri otrocih in poskodbe nasploh). Teden gibanja se je s svetovnim dnem osteoporoze koncal prav vceraj, pred tem so bili posamezni dnevi posveceni nastetim boleznim in tezavam ljudi po vsem svetu.

MILKA KRAPEZ

(foto: KATT)

23.11.2002


Page Top

Razkrita skrivnost tihe ubijalke

Osteoporoza je ena najbolj razsirjenih kronicnih bolezni, ki napada tudi moske, ceprav je vecina bolnic zensk v obdobju po menopavzi.
V drzavah Evropske unije zaradi osteoporoze kar 400.000 zensk vsako leto utrpi zlom kolka, v naslednjih 50. letih jih bo v istih drzavah ze vec kot milijon. Kljub temu pa je bolezen zelo zapostavljena, ni diagnosticirana, se manj zdravljena. Vecinoma se prebivalci posameznih drzav kjerkoli po svetu ne zavedajo resnosti te bolezni, ceprav je dejstvo, da bo ena od treh zensk v pomenopavzalnem obdobju zbolela za osteoporozo.
Vec kot 80 odstotkov zensk sploh ne verjame, da so tudi same izpostavljene tveganju in te moznosti ne jemlje resno. V Evropi pa je ze zdaj 75 milijonov bolnikov z osteoporozo. Kar 20 odstotkov bolnikov je moskega spola in tretjina vseh zlomov kolkov je pri moskih.
V letu 1999 je zdravljenje zlomov, do katerih je prislo zaradi osteoporoze, Evropo in ZDA skupaj stalo 27 milijard dolarjev. Podatki pa kazejo, da je bila osteoporoza vecinoma ugotovljena sele po prvem zlomu. Huje, celo bolniki, ki so utrpeli prvi zlom, ne gredo oziroma jih zdravniki ne posljejo na preiskavo kostne gostote, da bi ugotovili bolezen in dobili zdravila. V drzavah kot so Belgija, Nemcija, Nizozemska, Spanija in Svica se za osteoporozo zdravi med 10 in 20 odstotkov bolnic, v drugih evropskih drzavah pa celo manj kot 10 odstotkov.
Samo ena sestina bolnikov (podatki so iz Francije), ki so utrpeli prvi zlom, dobiva zdravila- bisfosfonate, ki so zelo ucinkovita. Na Danskem jih od 400.000 ta zdravila dobiva le 16.000 bolnikov ali komaj 4 odstotki.
Najhujse posledice zlomov zaradi osteoporoze so: bolecine, omejenost gibanja, zmanjsana kakovost zivljenja, povecana odvisnost od drugih in prezgodnje umiranje. Financne posledice za bolnika tu niso upostevane. Kar 20 odstotkov bolnic, ki si zaradi osteoporoze zlomijo kolk, umre v letu dni po zlomu. Leta 1998 so stroski zdravljenja v bolnisnicah (zaradi osteoporoze) v Evropi znasali 3,5 milijarde evrov. V naslednjih petdesetih letih se bo to stevilo podvojilo.
Najbolj pogost je zlom kolka, ki pa je tudi najvecje financno breme. Po zlomu je najveckrat potrebna vstavitev umetnega kolka. Na Svedskem stane zdravljenje zloma kolka povprecno 26.000 dolarjev, od tega je 6000 dolarjev za bolnisnicno zdravljenje, 12.000 dolarjev za rehabilitacijo in 8.000 dolarjev za pomoc negovalcev.
V Veliki Britaniji so leta 1998 s posebno studijo ugotovili, da je zlom kolka najdrazji zlom in stane okrog 12.000 funtov (vec kot 4 milijone tolarjev!), medtem ko je treba za zdravljenje zloma zapestja placati "le" 500 funtov. V Belgiji so nekoliko cenejsi: zdravljenje zloma kolka stane 8.200 evrov za bolnisnico in pozneje se 700 evrov za rehabilitacijo. Stroski zdravljenja zlomov zaradi osteoporoze so enaki ali vecji od zdravljenja kronicne obstruktivne bolezni pljuc, mozganske kapi, miokardnega infarkta in raka na dojki.

Paradoks, imenovan osteoporoza

Avstralci so, zavedajoc se resnosti tega problema, lani naredili posebno raziskavo o bremenu, ki ga predstavljajo posledice neugotovljene in nezdravljene osteoporoze. Dokument, ki je nastal kot rezultat te raziskave, se imenuje White Paper in je sprozil hude reakcije. Vecinoma take, da je drzava sprejela strategijo obravnavanja te bolezni.
V Avstraliji je imelo leta 2001 osteoporozo 2 milijona prebivalcev, od tega tri cetrtine zensk. Po napovedih (ce se ne bi nic spremenilo) naj bi jih bilo do leta 2021 ze 3 milijone. Vsake tri minute in pol si en prebivalec zaradi osteoporoze zlomi kost. Zdravljenje teh zlomov letno stane okrog milijardo evrov. Za zdravljenje zlomov odstejejo 1,2 bruto druzbenega proizvoda. Zdravljenje je drazje od zdravljenja sladkorne bolezni in astme, ki sta na prednostnem programu avstralske zdravstvene politike. Osteoporoza vzame 25.000 let zdravega zivljenja skupaj, kar je vec kot parkinsonova bolezen, aids, revmatoidni artritis ali rak maternicnega vratu.
In vendar je zoper to bolezen na razpolago prakticno vse: od zascite (program prehrane, uzivanje kalcija in vitamina D, gibanje) do zdravljenja z ucinkovitimi (bisfosfonati) zdravili.
Za direktne stroske zdravljenja morajo Avstralci odsteti 1,03 milijarde evrov letno. Od tega gre na racun zdravljenja v bolnisnicah 531 milijonov evrov, za negovalne domove (nekaj takega kot so pri nas domovi za starejse ljudi) 194 milijonov evrov, za zdravstvene storitve 121 milijonov evrov, za terapevte pri rehabilitaciji 60 milijonov evrov, za zdravila 68 milijonov evrov in za raziskave 56 milijonov evrov. Indirektni stroski (zgodnja upokojitev, izguba denarja, izguba davka, bolniski stalezi, prostovoljci v okviru javnih del, predelave stanovanj in razne naprave za olajsanje gibanja) pa znesejo kar 3,09 milijarde evrov, skupaj torej 4,12 milijarde evrov.
Indirektni stroski so torej visji od direktnih. Leta 2001 so imeli v Avstraliji 162.344 bolniskih zaradi osteoporoze, vsaka je trajala povprecno 2,9 dneva. Drzava je bila zato ob 623 milijonov evrov davka.
Evropa in ZDA sta z Avstraliji zelo primerljivi. Evropa je zaradi teh podatkov sprejela priporocila direkcije za zdravstveno varstvo pri EU. Prvo priporocilo pravi, naj clanice osteoporozo uvrstijo med prednostne bolezni, ki jih je treba pravocasno diagnosticirati in zdraviti, da naj organizirajo podatkovno bazo o pogostosti obolenja in zlomov, nacrt za preprecevanje in strategijo za zdravljenje, ozavescajo naj prebivalstvo, ki naj mu svetujejo o zascti pred to boleznijo, sestavijo naj navodila za standardno zdravljenje z ucinkovitimi zdravili, poskrbijo za dostopnost merjenja kostne gostote, podpirajo naj drustva bolnikov in skrbijo za njihovo promocijo in izboljsajo preventivo do skrajne mozne meje.
Ta navodila so do zdaj dosledno upostevali v Veliki Britaniji, kjer letno za zdravljenje zlomov kolkov odstejejo 1,7 milijarde funtov. V ZDA so prav tako pripravili strategijo za boj proti osteoporozi (za zdravljenje zlomov placajo 13,8 milijarde dolarjev). Svetovna zdravstvena organizacija pa je boj proti osteoporozi uvrstila med prednostne naloge v skrbi za zdravje clovestva.

MILKA KRAPEZ

23.11.2002


Page Top


Homepage | Search | Sitemap | Contact IOF | Members Only

© 2003 International Osteoporosis Foundation:
About IOF | Legal Disclaimer