IOF - International Osteoporosis Foundation

Left Navigation
Member Societies List of Member Societies Member News Committee of National Societies How to Join  
Top Navigation Homepage Search Sitemap Contact IOF Members Only

Slovene Osteoporosis Patient Society

Vlagajmo v svoje kosti

Svetovni dan osteoporoze je v nedeljo, 20. oktobra praznovala zelo velika druzina: bolniki in zdravniki v 180 drzavah po vsem svetu, je v pozdravnem govoru ob slovenski obelezitvi dneva povedala dr.Dusa Hlade-Zore, predsednica ljubljanskega drustva, ki je letos prevzelo organizacijo praznovanja. Idejni pokrovitelj pa je bilo ministrstvo za zdravje.


Duša Hlade-Zore

Dvorano Mercuriusa v BTCju v Ljubljani so clanice in tudi clani drustev iz vse drzave napolnili dobesedno do zadnjega koticka.
Stefka Kucan, prva pokroviteljica, je udelezencem poslala pozdravno pismo, jih pohvalila zaradi vztrajnega delovanja in jim zazelela veliko uspehov tudi v nadaljevanju. Vika Potocnik, ljubljanska zupanja, ki se zaradi drugih obveznosti praznovanja ni mogla udeleziti, je prav tako poslala pismo s pozdravi in dobrimi zeljami. Med udelezenci pa so bili poleg clanic drustev in zdravnikov tudi predstavniki ministrstva za zdravje in mestnih oblasti.


Vera Gruenfeld

Vera Gruenfeld, predsednica Zveze drustev za osteoporozo Slovenije, ki ga vodi od samega zacetka, je povedala, da so drustva nastala prakticno iz nic. "Od leta 1997, ko smo se prvic zbrale, do danes, je v Zvezo vkljucenih devet drustev iz Ljubljane, Kranja, Celja, Radenc, Izole, Nove Gorice, Trbovelj , Jesenic in Raven na Koroskem. Drustva imajo pri ozavescanju bolnikov, predvsem pa tistih, ki se niso zboleli, a so zelo ogrozeni, pomembno vlogo. Organizirajo predavanja, telovadbo, prijateljska druzenja, kjer se izmenjujejo izkusnje, izlete, ki cloveka bogatijo, plavanje, ki lajsa tezave. Ves cas smo povezane z mednarodno zvezo, s katero redno sodelujemo. Clanstvo v tej zvezi organizacijam po drzavah ne pusti spati, povezave so takorekoc dnevne in Slovenija je vanje mocno vpletena."
Prof.dr. Andreja Kocijancic, specialistka endokrinologinja, s katero so se skoraj vsi navzoci najmanj enkrat ze srecali, je povedala, da je pravzaprav v zagati, saj njeno predavanje nosi naslov "Kaj veste in cesa se ne veste o osteoporozi".
"O tej bolezni govorim ze 18 let in zelo tezko bi nasla nekaj, cesar se niste slisali. Zato sem se odlocila, da povzamem nekatere poudarke, za katere menim, da so nekoliko zanemarjeni. Najprej, kaj je to osteoporoza? To ne pomeni, da je kost slabsa, pac pa, da je je manj, ker se z leti ob dolocenih vplivih rusi njena notranja struktura, kost postane vse bolj krhka in se zato lazje zlomi. Lahko ze ob neznatnem padcu. Najbolj tipicni so zlomi zapestja, hrbtenicnih vretenc in kolkov. Najbolj se bojimo zlomov kolkov, ker so posledice najhujse. Toda ob danasnjem dnevu, ki je posvecen praznovanju, ker smo vendarle ze veliko naredili, ne bomo govorili o tragicnih posledicah.
Je edina moznost, da pridemo do zdravljenja osteoporoze, ta, da nam merjenje mineralne gostote kosti pokaze, da jih je bolezen ze nacela? Ne, diagnozo lahko postavi tudi kirurg, ko zacne zdraviti prvi zlom. Pri operaciji brez merjenja kostne gostote ugotovi, ali so kosti osteoporoticne."


prof.dr. Andreja Kocijancic

Prof.Kocijanciceva je poudarila se, da je seveda bolje, ce bolezen odkrijemo in jo zacnemo zdraviti, preden se zlomi prva kost. Ponovila je, da naj bi se za merjenje odlocila zenska, ki je izpostavljena vecjemu tveganju: torej osteoporozi v druzini, ce je nezne konstitucije (na primer teza pod 60 kilogramov), ce kadi. S temi dejavniki tveganja naj bi odsle na preiskavo zenske v pomenopavzalnem obdobju. Kosti lahko oslabi tudi redno jemanje nekaterih zdravil: proti revmatizmu, jetrnim boleznim in astmi. Po besedah dr.Kocijanciceve so danes na voljo zelo dobra in ucinkovita zdravila, s katerimi lahko osteoporozo zaustavimo in jo tudi kar dobro pozdravimo. To so zenski spolni hormoni, ki pa imajo tudi precej nezazelenih ucinkov, od povezanosti z nastankom raka na dojkah do zapletov pri tromboticnih bolnicah. Alendronat (v Sloveniji zelo razsirjeno in med bolnicami priljubljeno zdravilo, posebej, odkar ga lahko jemljejo le enkrat tedensko), ki deluje na kostno maso in jo znova poveca, raloksifen, ki zmanjsuje stevilo zlomov vretenc, hkrati deluje na dojke (zmanjsuje obolevnost za rakom dojk), ugodno pa deluje tudi na maternico, znizuje vsebnost skodljivega holesterola v krvi, vendar pa ne poveca mineralne gostote kosti. Kalcitonin je zdravilo, ki sicer zmanjsa stevilo zlomov vratnih vretenc, vendar pa ne zmanjsa zlomov drugih kosti, vkljucno s kolkom. Klinicni preizkusi ucinkovitosti kalcitonina niso bili prepricljivi.


Duša Hlade-Zore, Andreja Kocijancic, Radko Komadina, Vera Gruendfeld

Doc.dr. Radko Komadina pa je predstavil projekt Desetletje gibal, v katerega je med 63 drzavami po vsem svetu vkljucena tudi Slovenija. Deklaracijo o pristopu nase drzave h gibanju je podpisal prav on sredi letosnjega septembra na srecanju v Braziliji. Desetletje gibal povezuje drzave- podpisnice v prizadevanju za preprecevanje in cimbolj ucinkovito zdravljenje pet skupin bolezni, med katerimi je tudi osteoporoza (poskodbe, bolezni in okvare sklepov, osteoporoza, bolezni, okvare, poskodbe hrbtenice, misicno skletene bolezni s poudarkom na okvarah in poskodbah pri otrocih in poskodbe nasploh). Teden gibanja se je s svetovnim dnem osteoporoze koncal prav vceraj, pred tem so bili posamezni dnevi posveceni nastetim boleznim in tezavam ljudi po vsem svetu.

MILKA KRAPEZ

(foto: KATT)

23.11.2002


Back to Society News


Homepage | Search | Sitemap | Contact IOF | Members Only

© 2003 International Osteoporosis Foundation:
About IOF | Legal Disclaimer