IOF - International Osteoporosis Foundation

Left Navigation
Member Societies List of Member Societies Member News Committee of National Societies How to Join  
Top Navigation Homepage Search Sitemap Contact IOF Members Only

Slovene Osteoporosis Patient Society

Ni slavila osteoporoza, slavile smo me!

Letošnji svetovni dan osteoporoze smo v Sloveniji zelo odmevno obeležili. Ni bilo medija, ki bi naš praznik spregledal, od nacionalne tiskovne agencije, do dnevnih casopisov in revij. Praznik, 20. oktober smo najprej napovedale s tiskovno konferenco, ki je bila v petek, 18. oktobra. Dr.Duša Zore-Hlade, predsednica Društva za osteoporozo Ljubljana, je novinarjem povedala, kaj društva pravzaprav pocno. Predstavila je ljubljansko društvo, ki je letos organiziralo praznovanje svetovnega dne. Obenem je novinarje znova obvestila, da je društvo spomladi na kongresu svetovne organizacije za osteoporozo v Lizboni dobilo nagrado za projekt, ki ga namerava uresniciti v prihodnjih treh letih.


Udari vedno potihem

Osteoporoza je tiha bolezen, ki se ne napove in ki opozori nase šele s prvim zlomom. Zato je izrednega pomena, da jo odkrijemo in zaustavimo pravocasno, še preden se zlomi prva kost. Najbolj pogosti so zlomi zapestja, najbolj obremenjujoci pa zlomi kolka. Tretjina bolnikov oziroma bolnic ne preživi leta po zlomu kolka. Tretjina nikoli vec ne hodi kakor prej. In samo tretjina je takih, ki se sorazmerno dobro pozdravi. To je žalostna statistika, ki ji želimo enkrat za vselej narediti konec.

Ženske, pri katerih lahko po izpostavljenosti tveganju ocenimo, da utegnejo zboleti za osteoporozo, naj bi šle pravocasno na preiskavo, na merjenje mineralne gostote kosti. Ker je po oceni, upoštevaje svetovne in posebej evropske podatke, ena desetina prebivalstva ogroženega, bi pravocasno ugotovljena bolezen tudi za narodno zdravstveno blagajno pomenila veliko olajšanje. To pomeni, da bi zdravstvena zavarovalnica, ce bi z nami vred vložila denar v pravocasne preiskave, ta denar v bistvu pošteno oplemenitila. Zdravljenje zlomov je namrec bistveno dražje od zdravljenja osteoporoze pred njim.

Trpljenje nikomur ni usojeno

Ta naloga pa od nas terja, da jasno opredelimo, kdo je izpostavljen tveganju. Ženske v obdobju po menopavzi, ki imajo osteoporozo v družini (mati, teta, sestra), ženske, ki so bolj šibke telesne gradnje, zelo vitke, tudi kadilke, pa še tiste, ki morda jemljejo zdravila proti revmatizmu, boleznim jeter ali astmi, so bolj izpostavljene tveganju in bi morale iti na preiskavo. S pravocasno odkrito osteoporozo ne bodo imele težav "starih bab", kot so še ne tako dolgo tega nekateri zanicljivo opredeljevali osteoporozo, bolezen, ki je mnogim ženskam povzrocila hude težave, neverjetne bolecine. Najbolj okrutno od vsega je, da bi še kar naprej mislili, da jim je trpeti pravzaprav usojeno...

V Sloveniji imamo, upoštevaje že prej omenjena merila, okrog 200.000 bolnikov in bolnic z osteoporozo. Ker se tudi pri nas prebivalstvo stara, bo teh bolnikov v prihodnosti vedno vec. Zato je treba bolezen kar najbolj ucinkovito ukrotiti. Proces, za katerega skoraj nismo verjeli, da se bo tako razširil, se je že zacel. Najbolj ucinkoviti smo, ce ljudi dobro in pogosto informiramo. Zato je bila obeležitev svetovnega dneva osteoporoze pri nas, zdaj to že lahko recemo, velik uspeh. V dvorani Mercurius so se na popoldne pred praznikom zbrale naše clanice in clani in prostor napolnili do zadnjega koticka. Dr.Duša Zore-Hlade je prireditev vodila, predsednica Zveze društev Vera Gruenfeld pa je clanom porocala, kaj se je v zvezi v zadnjem letu dogajalo. Poslušalstvo je izvedelo, da društva prirejajo skupinske telovadbe, da hodijo plavat, da se družijo na izletih in izmenjujejo dragocene izkušnje, pa tudi drug drugemu pomagajo.

Je res kaj novega?
Prof.dr. Andreja Kocijancic, ki jo mirno lahko imenujemo botro slovenskih društev za osteoporozo- pobudo, da se ustanovi prvo, je dala prav ona- je izzvala radovednost udeležencev v dvorani, ko je napovedala predavanje z naslovom: Kaj veste in cesa še ne veste o osteoporozi.
"Že 18 let vam pripovedujem iste stvari. Le kako naj vas zdaj presenetim z necim novim? Je medicina prišla do kakšnih novih zakljuckov? Za vas sem poskusila izbrskati poudarke, za katere menim, da so bili morda do zdaj malo zanemarjeni," je rekla prof.Kocijanciceva.
Razložila je, da lahko diagnozo osteoporoza postavi tudi kirurg, ki operira bolnico po zlomu. Med operacijo namrec vidi, kakšna je kost . Res pa je, da je bolj dobrodošlo, ce je bolezen ugotovljena, še preden se kost zlomi.

Nevarnost spolnih hormonov

Osteoporozo znajo zdravniki danes sorazmerno dobro zdraviti. Na voljo je vec skupin zdravil. Ženski spolni hormoni so prva taka skupina. Ce jih ženska dobi takoj po menopavzi, se razvoj bolezni zelo ucinkovito prepreci oziroma zaustavi. Kolicina kostne mase se ne zmanjšuje. Vendar pa je pomemben cas jemanja hormonov: jemati jih je treba vec let, lahko deset ali še vec. To pa ima tudi hude neželene ucinke. Znano je, da spolni hormoni vplivajo na nastanek raka na dojkah. Bolnicam, ki so v nevarnosti za trombozo, jih prav tako ne smejo predpisati. Povsem novo pa je odkritje, da jemanje hormonov pospeši možgansko kap ali srcni infarkt. Zato je postalo dolgotrajno predpisovanje ženskih spolnih hormonov mocno vprašljivo.

Bisfosfonati so v Sloveniji že dokaj uveljavljena zdravila za bolnike z osteoporozo. Zdravilo, kot je povedala prof.Kocijanciceva, je zelo ucinkovito in ga lahko bolnik oziroma bolnica brez škode uživa veliko let. Raloksifen, zdravilo, ki dobrodejno vpliva tudi na dojke (ženske zašciti pred rakom dojk), na maternico (s podobnim ucinkom) in hkrati znižuje raven škodljivega holesterola v krvi, vpliva na zmanjševanje številov zlomov hrbtenicnih vretenc. Izboljša kakovost življenja, na povecevanje kostne gostote pa ne vpliva. Kalcitonin prav tako zmanjšuje število zlomov hrbtenicnih vretenc, vendar pa ne vpliva na zamnjševanje števila drugih zlomov.

Na slavje v Mercuriusu je prišel tudi dr.Radko Komadina, ki je za našo državo septembra letos podpisal deklaracijo o desetletju gibal. To je gibanje, ki se ukvarja z opozarjanjem, osvešcanjem, informiranjem o boleznih gibal, od revmatizma do osteoporoze in najrazlicnejših poškodb. Tako je naša država postala sestavni del gibanja, ki pomaga ljudem, da lažje živijo, tudi ko zbolijo ali pa se dokaj usodno poškodujejo. Gibanje daje ljudem upanje, da je lahko prihodnost dosti bolj rožnata, kot smo jo vcasih sami pripravljeni videti.
MILKA KRAPEŽ

24.11.2002


Back to Society News


Homepage | Search | Sitemap | Contact IOF | Members Only

© 2003 International Osteoporosis Foundation:
About IOF | Legal Disclaimer